Skip to main content
JAKESS
Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

Mahkamah Rendah Syariah Gombak Timur

Latar Belakang

Di awal penubuhan Mahkamah Syariah ia dikenali sebagai Pejabat Kadi yang terletak di Datuk Keramat Kuala Lumpur. Pada tahun 1974 telah berlaku pemisahan antara Wilayah Persekutuan dan Negeri Selangor, maka lokasi Pejabat Kadi di Datuk Keramat Kuala Lumpur telah berpindah ke Jalan Enggang Keramat. Kemudian pada tahun 90 an, lokasinya telah berpindah ke Jalan AU 2A/17, Taman Seri Keramat 54200 Kuala Lumpur. Ketika ini Pejabat Agama Islam dan Pejabat Kadi masih belum ada pemisahan kuasa. Terdapat 3 orang Hakim Syarie yang mengendalikan kes syariah dan dikenali sebagai Qadhi Litar yang bergerak ke seluruh daerah Negeri Selangor.

Pada 1 September 1991, Pejabat Agama Islam dan Pejabat Kadi telah diasingkan pentadbiran dan pengurusannya. Ketika itu nama Mahkamah Rendah Syariah Gombak Timur dikenali sebagai Mahkamah Rendah Syariah Gombak/Hulu Selangor. Kemudian, Yang Arif Tuan Haji Mohd Nahrawi bin Haji Mohd Salleh telah dilantik sebagai Hakim Mahkamah Rendah Syariah Gombak/Hulu Selangor untuk mengendalikan kes di Daerah Hulu Selangor dan Gombak. Pada tahun yang sama juga, seorang Penolong Pendaftar dan seorang pembantu Pendaftar telah dilantik untuk menguruskan bahagian pentadbiran. Sehingga 3hb. Disember, 1991, Mahkamah ini telah mempunyai 3 orang kakitangan sokongan termasuk seorang Penghantar Saman yang diserapkan ke Mahkamah.

Setelah beberapa tahun beroperasi, telah berlaku pemisahan persempadanan bidangkuasa antara Mahkamah Syariah Gombak Timur, Gombak Barat dan Hulu Selangor. Kini, Mahkamah Rendah Syariah Gombak Timur hanya mengendalikan kes di daerah Gombak Timur sahaja. Sehingga kini, terdapat seramai lebih kurang 8 orang Hakim Syarie yang pernah ditugaskan di sini.

Hakim-hakim Syarie Mahkamah Rendah Syariah Gombak Timur:-

1. Almarhum Tn. Hj. Mohd Nahrawi Bin Hj Mohd Salleh
2. Tn. Hj. Mohd Shari Bin Ismail
2. Almarhum Dato' Hj. Mukhyuddin Bin Ibrahim
3. Tn. Zainor Rashid Bin Hasan
4. Tn. Fauzi Bin Ismail
5. Tn. Wan Mahyuddin Bin Wan Mohamad
6. Tn. Shaiful Azli Bin Jamaluddin
7. Tn. Mohamad Hanan Bin Jalil
8. Tn. Muhamad Hisyam Bin Zakaria
9. Pn. Maizatul Aliza Binti Chee Din
Bangunan Mahkamah Rendah Syariah Gombak Timur

Hubungi Kami

  • Mahkamah Rendah Syariah Gombak Timur
    Jalan AU2A/17,
    Taman Seri Keramat,
    54200 Kuala Lumpur
  • 03-42513621 l 03-42515754
  • 03-42514772
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.