Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
 • Alamat

  Jabatan Kehakiman Syariah Selangor (JAKESS)

  Bangunan Mahkamah Syariah Sultan Idris Shah

  Persiaran Masjid, Seksyen 5

  40000 Shah Alam

  Selangor Darul Ehsan

  Tel : (603) 55191291 / 55191294 / 55191304 / 55113708

  Faks : (603) 55105620

  Pautan Agensi

  Sitemap

  Paparan terbaik menggunakan :

  IE9 Ke atas/ Firefox 11 Ke atas / Google Chrome resolusi 1280 x 720 ke atas.

  ::Hak Cipta Terpelihara © 2014. Jabatan Kehakiman Syariah Negeri Selangor:: 

  • Tarikh kemaskini: Rabu 05 Mei 2021, 06:50:41.

  Total Visitor 4651

  Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Berita

Bintang tidak aktifBintang tidak aktifBintang tidak aktifBintang tidak aktifBintang tidak aktif

26 Mac 2021 - Jabatan Kehakiman Syariah Selangor (Jakess) telah menganjurkan Majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) Tahun 2020, Jasamu Dikenang yang bertempat di Shah Alam Covention Centre (SACC). Majlis ini bertujuan untuk memberi pengiktirafan kepada pegawai dan kakitangan serta meraikan mereka yang telah bertungkus lumus dalam memberikan khidmat dan sumbangan  di Jakess. Di samping itu adalah untuk menghargai warga kerja yang akan bersara pada tahun 2021. Tahniah diucapkan kepada dua orang wargakerja MRS Gombak Timur iaitu Harun Bin Hashim kerana telah dianugerahkan Tokoh ICT Terbaik dan Pembantu Tadbir Kewangan iaitu Mohamad Hafiz bin Mohamad Mokhtar dianugerahkan sebagai Petugas Kaunter Terbaik. Syabas dan tahniah juga diucapkan kepada semua penerima anugerah dan diharapkan anugerah seperti ini menjadi satu suntikan semangat kepada kakitangan lain untuk berusaha dalam meningkatkan lagi kecemerlangan perkhidmatan di Jakess.  Majlis yang dianjurkan ini adalah dalam situasi normal baharu serta mematuhi SOP yang telah ditetapkan ekoran pandemik Covid-19 yang melanda negara ini.

Bintang tidak aktifBintang tidak aktifBintang tidak aktifBintang tidak aktifBintang tidak aktif

26 Februari 2021 - Mahkamah Rendah Syariah Gombak Timur telah mengadakan Majlis Perpisahan bagi meraikan pelajar praktikal iaitu Abdul Latip Prayitno yang telah selesai menjalani latihan amali selama 3 bulan di lokasi ini. Majlis ini diadakan bagi menghargai sumbangan yang telah diberikan selama tempoh menjalani latihan amali ini di sini. Pihak mahkamah juga mengucapkan ribuan terima kasih dan berharap agar pelajar ini dapat memanfaatkan segala ilmu serta pengalaman yang diperolehi di sini untuk digunakan di masa hadapan kelak. Mahkamah mengucapkan Selamat Maju Jaya. 

Bintang tidak aktifBintang tidak aktifBintang tidak aktifBintang tidak aktifBintang tidak aktif

19 Februari 2021 - Ekoran pandemik Covid-19 yang masih melanda negara dan menyebabkan operasi di Mahkamah Syariah terpaksa mengehadkan bilangan pelanggan bagi mengekang penularan kes ini menjadi lebih tinggi. Namun, pihak Mahkamah Syariah telah mengambil satu langkah baru iaitu dengan menjalankan perbicaraan secara online atau atas talian dan sekaligus ini dapat membantu orang awam agar kes yang telah difailkan dapat diselesaikan dengan segera. Sebagai menyambut baik saranan pihak Jabatan, Mahkamah Rendah Syariah Gombak Timur telah menjalankan sesi perbicaraan kes secara atas talian di hadapan Hakim Syarie Tuan Hisyam Bin Zakaria pada 18 Februari 2021 jam 3.00 petang bagi kes tuntutan mut'ah. Kes tersebut diwakili oleh Peguam Syarie dari Tetuan Amli & Associates bagi pihak Plaintif, manakala Defendan diwakili oleh Tetuan Faiz Adnan & Associates.  Sidang perbicaraan ini telah di adakan di lokasi MRS Gombak Timur dengan kehadiran Peguam Syarie masing-masing manakala pihak- pihak hadir  di lokasi masing-masing dengan menggunakan aplikasi google meet.

Bintang tidak aktifBintang tidak aktifBintang tidak aktifBintang tidak aktifBintang tidak aktif

 

9 Februari 2021 - Dua orang wakil dari Mahkamah Tinggi Syariah Selangor iaitu Tuan Mazrul Bin Anis dan Encik Mohd Aris Bin Mohd Razi telah hadir ke MRS Gombak Timur bagi tujuan pelupusan aset jabatan bagi tahun 2021. Tujuannya adalah untuk mengenalpasti aset yang telah rosak atau aset lama yang tidak boleh digunakan lagi dan ianya akan dilupuskan mengikut prosedur Jabatan. Aset-aset yang dilupuskan ini akan digantikan dengan aset baru oleh Jabatan.