^Back To Top
Malay Arabic English
A- A A+
 • 1 Makluman Pertukaran Ketua Hakim Syarie Selangor
  Sukacita dimaklumkan bahawa Yang Amat Arif Dr. Haji Mohd Na'im bin Haji Mokhtar telah memulakan tugas sebagai Ketua Hakim Syarie Selangor yang baharu berkuat kuasa pada 16 November 2014 bagi menggantikan Yang Amat Arif Dato' Haji Mukhyuddin bin Haji Ibrahim yang telah dinaikkan pangkat sebagai Hakim Rayuan Syariah, Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia. Harap maklum. Terima Kasih
 • 2 Sebutharga Penyelenggaraan Alat Penghawa Dingin (Split Unit) Di Ibu Pejabat JAKESS
  Sebutharga Penyelenggaraan Alat Penghawa Dingin (Split Unit) Di Ibu Pejabat Jabatan Kehakiman Syariah Selangor Darul Ehsan
 • 3 Lorem ipsum dolor...
  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur...
baner

Bahagian Khidmat Pengurusan

Unit ini berfungsi untuk memberikan satu perkhidmatan yang cekap dalam urusan pentadbiran dan sumber manusia bagi memastikan supaya pengurusan dan pelaksanaan program-program JAKESS berjalan lancar. 

 

OBJEKTIF KUALITI

a) Objektif

 • Unit Pentadbiran dan Sumber Manusia bertanggungjawab menguruskan Buku Perkhidmatan Kerajaan semua pegawai dan kakitangan tetap serta kakitangan kontrak bagi Jabatan Kehakiman Syariah Selangor.
 • Unit ini juga memastikan segala butir-butir perkhidmatan pegawai dan kakitangan seperti urusan kenaikan pangkat, urusan tanggung kerja, urusan pemangkuan, pergerakan gaji,  lulus peperiksaan, rekod cuti, kehadiran kursus, pinjaman perumahan / komputer dan lain-lain yang berkaitan dapat direkodkan dengan baik dan teratur.

b) Objektif Kualiti Unit & Sasaran Kerja Tahunan Unit

 • “Mengemas kini Buku Rekod Perkhidmatan dalam tempoh 7 hari dokumen yang diperlukan diterima”
 • “Memastikan data-data penting dalam Buku Rekod Perkhidmatan dikemaskini dan teratur menggunakan sistem HRMIS iaitu Sistem Maklumat Pengurusan Sumber Manusia dalam talian”
 • “Memastikan semua pegawai dan kakitangan Jabatan mendapat peluang menghadiri kursus sekurang-kurangnya 7 hari setahun”

 c) Senarai Perancangan Unit Tahunan

 •  Mengadakan Hari Bersama Kakitangan untuk semakan Buku Perkhidmatan Kerajaan sebanyak 2 kali setahun iaitu pada bulan Mei dan November.

 

CARTA ORGANISASI 

 • Tarikh kemaskini: Tuesday 24 December 2019, 01:32:41.
Ikuti kami di media sosial
 
        

 

Jabatan Kehakiman Syariah Selangor (JAKESS)

Bangunan Mahkamah Syariah Sultan Idris Shah

Persiaran Masjid, Seksyen 5

40000 Shah Alam

Selangor Darul Ehsan

Tel : (603) 55191291 / 55191294 / 55191304 / 55113708 

Faks : (603) 55105620

Paparan terbaik menggunakan :

IE9 Ke atas/ Firefox 11 Ke atas / Google Chrome resolusi 1280 x 720 ke atas.

Dasar Privasi & Dasar Keselamatan

::Hak Cipta Terpelihara © 2014. Jabatan Kehakiman Syariah Negeri Selangor::